Osamljenost v resnici smrtonosna

(Foto: Shutterstock)

Bolj kot zdravstveni in socialno-ekonomski status je za prezgodnjo smrt usodna osamljenost. To se je izkazalo v študiji na 1.600 ljudeh, starih povprečno 71 let. V šestih letih, kolikor je študija trajala, je umrlo okoli 23 odstotkov tistih, ki so poročali, da so osamljeni, in le 14 odstotkov tistih, ki so izjavili, da se dovolj družijo.

Vse življenje potrebujemo ljudi, ki nas poznajo, cenijo, razveseljujejo, in to se nikoli ne neha. Takšni odnosi še zlasti veliko pomenijo starejšim, veliko več kot njihovim otrokom ali vnukom, zato so starejši ljudje precej bolj tolerantni do napak svojih prijateljev in znancev. Starejši ko smo, več izkušenj imamo v medčloveških odnosih in nismo tako zelo malenkostni.

Bolj nam je jasno, za kaj se je vredno boriti ter okoli česa se ne splača prepirati. Poleg tega da starše in starejše sorodnike povabimo v svoj dom, je pomembno tudi, da spodbujamo njihovo druženje tudi z drugimi ljudmi. To je tudi razlog, da imajo, kljub razširjenemu drugačnemu prepričanju, starejši priložnost napredovanja v neodvisnem življenjskem okolju, ki jim nudi pomoč in podporo. Ustanove za bivanje starejših ljudi omogočajo povezovanje, druženje in napredek, dokazuje študija.
Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki