Sadje, zelenjava in zdravila

  • TK
  • sobota, 31. julij 2021
Nekatere vrste sadja in zelenjave vam lahko povzročijo težave, še zlasti v kombinaciji z nekaterimi zdravili in boleznimi.
Nekatere vrste sadja in zelenjave vam lahko povzročijo težave, še zlasti v kombinaciji z nekaterimi zdravili in boleznimi.

Vsi vemo, da sta sadje in zelenjava zdrava hrana. Toda ali veste, da vam nekatere vrste lahko povzročijo težave, še zlasti v kombinaciji z nekaterimi zdravili in boleznimi?

Avokado – Ljudje, preobčutljivi na lateks, utegnejo izkusiti alergično reakcijo na avokado. Problematičen je lahko tudi kivi. Simptomi vključujejo praskanje v ustih, zamašen nos, srbenje okoli oči, težko dihanje in včasih celo alergijski šok.

Češnje – koščice so lahko nevarne, če jih zgrizete ali pogoltnete, saj vsebujejo kemikalijo, podobno strupu cianidu. Dovolj je pogoltniti dve ali tri zdrobljene koščice, da občutite težave. Ne pozabite, da podobno velja za druge koščice v sadju, ki vsebujejo strupene snovi.

Grenivka – če uporabljate statine, se izogibajte grenivki, ki ni priporočljiva za uživanje niti s številnimi drugimi zdravili (na primer antidepresivi).

Banana – ne uživajte veliko banan, če imate težave z ledvicami, saj so prava kalijeva bomba.

Rdeča pesa – izogibajte se ji, če imate pesek v ledvicah ali ledvične kamne.

Špinača – izogibajte se ji, če jemljete zdravila proti strjevanju krvi.

Zelje – lahko zmoti delovanje ščitnice.

Fižol – tiramin je aminokislina, ki pomaga uravnavati krvni tlak. Če jemljete antidepresive, to lahko privede do kritično visokega krvnega tlaka.

Brusnice – njihov sok vsebuje salicilno kislino, ključno sestavino v aspirinu, tako da ne pretiravajte s tem sadežem, če redno jemljete aspirin, saj to utegne dodatno razredčiti kri.
Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Veronika Podgoršek

dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki