Pa brez slamice, prosim

Pitje s slamico prinaša več škode kot koristi.
Pitje s slamico prinaša več škode kot koristi.

Strokovnjaki so soglasni, da pitje s slamico prinaša več škode kot koristi. Nekateri pijejo s slamico zato, ker želijo ohraniti zdravje zob, saj gre pijača po slamici takoj v grlo, kar naj bi zmanjševalo tveganje za razvoj gnilobe in plaka na zobeh, ohranja se sklenina, še zlasti pri ljubiteljih citrusnih sokov.

S temi trditvami se ne strinja stomatolog Mark Burhenne iz Kalifornije, ki je prepričan, da bodo na zobeh zagotovo občutili tudi tisto, kar pijejo skozi slamico. Tveganje za zobno gnitje in propadanje je lahko celo večje, saj tisto, kar pijemo skozi slamico, vseeno prihaja v stik z zobmi, čemur pritrjujejo tudi rezultati prejšnjih študij. Poročilo iz leta 2005 v reviji General Dentistry je pokazalo, da je nevarnost za gnitje zob večje, če oseba pije skozi slamico »na stran«.

Tako usmerjene količine sladkorja in kisline na eno mesto namreč povzročijo hitrejše propadanje zob. Ob tem imajo ljudje, ki radi pijejo s slamico, večje tveganje za nastanek sprememb okoli ust, enako kot kadilci. Za nameček je tu še en pomemben razlog. Slamice so izdelki iz plastike, namenjeni za enkratno uporabo, ki v resnici nimajo kakšne posebne uporabnosti, a zelo močno onesnažujejo okolje. Zato naslednjič, ko naročite pijačo, natakarju poudarite: »Pa brez slamice, prosim.«