Jagode tretjič zapored med največjimi umazanci

Že tretje leto zapored so jagode na vrhu seznama ducatih umazancev, kjer sta zbrana sadje in zelenjava, najbolj onesnažena s pesticidi.
Že tretje leto zapored so jagode na vrhu seznama ducatih umazancev, kjer sta zbrana sadje in zelenjava, najbolj onesnažena s pesticidi.

Če ste začeli razmišljati o načinu pridelave sadja in zelenjave, vsekakor začnite z ekološkimi jagodami. Že tretje leto zapored so namreč na vrhu seznama ducatih umazancev, kjer sta zbrana sadje in zelenjava, najbolj onesnažena s pesticidi.

Skoraj tretjina vseh vzorcev jagod je vsebovala ostanke vsaj desetih pesticidov, eden med njimi pa neverjetnih 22, je sporočila EWG, nevladna organizacija, ki se zavzema za izboljšanje zdravja človeka in okolja. Jagodam na lestvici umazancev sledi špinača, saj je kar 97 odstotkov vzorcev vsebovalo ostanke pesticidov. Na neslavnih vodilnih mestih so še nektarine, jabolka in grozdje.

Seznam, ki povzema analizo skoraj 39.000 testov 47 vrst sadja in zelenjave, nosi zaskrbljujoče sporočilo, da je več kot 70 odstotkov vse konvencionalno pridelane rastlinske hrane onesnažene z ostanki pesticidov. Po drugi strani je na vrhu seznama čistih, kar pomeni, da je najmanj verjetno, da bodo vsebovali ostanke pesticidov, avokado, »čisti« pa so še ananas, beluši, čebula in zelje. Agencija za varovanje okolja je ob tem sporočila, da sta današnje sadje in zelenjava varnejša kot kadarkoli, Zveza za hrano in kmetijstvo pa poudarja, da je iz podatkov, na podlagi katerih so sestavili sezname, jasno razvidno, da je 99 odstotkov ostankov pesticidov veliko pod mejo varnosti za uživanje. Svarijo tudi pred tem, da lahko takšne lestvice naredijo veliko škode, saj odvrnejo zlasti ljudi s slabšim gmotnim položajem od uživanja sadja in zelenjave, kar spodkopava prizadevanja za izboljšanje prehrane.

Ducat umazancev: jagode, špinača, nektarine, jabolka, grozdje, breskve, češnje, hruške, paradižnik, zelena, krompir, paprika.

Čistih 15: avokado, sladka koruza, ananas, zelje, čebula, grah, papaja, beluši, mango, jajčevci, lubenica, kivi, melona, cvetača, brokoli.
Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Marijana Jazbec

mag. Marijana Jazbec poklicna grafologinja analiza pisave

Postavi vprašanje

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki