Selitev bakterij in avtoimune bolezni

Nova študija osvetljuje povezavo med črevesnimi bakterijami in nekaterimi avtoimunimi boleznimi.
Nova študija osvetljuje povezavo med črevesnimi bakterijami in nekaterimi avtoimunimi boleznimi.

Nova študija z univerze Yale odkriva, da lahko določene vrste bakterij iz črevesa zaidejo v druge dele telesa ter sprožijo avtoimuno bolezen. Nekatere tovrstne bolezni, kot sta avtoimuna bolezen jeter ter sistemski lupus, bi bilo potemtakem mogoče zdraviti z antibiotiki oziroma cepivi, ki napadajo specifične bakterije.

Vedno več je dokazov, kako silen vpliv na naše zdravje ima naša črevesna mikrobiota. To pomeni, da sta naše zdravje in dobro počutje tesno povezana s populacijo bakterij, ki prebiva v našem črevesu. Še bolj osupljivo je kopičenje dokazov, ki proučujejo vpliv mikrobiote na nastanek bolezni zunaj črevesa, zlasti v povezavi z imunskim sistemom. Nova študija osvetljuje povezavo med črevesnimi bakterijami in nekaterimi avtoimunimi boleznimi.

Bakterija Eterococcus gallinarum lahko spontano zaide iz črevesja v nekatere druge organe, vključno z jetri, vranico in limfnimi vozli. Pri miših, gensko dovzetnih za razvoj avtoimunih bolezni, so z zmanjševanjem rasti bakterij bodisi z antibiotiki ali cepivom zmanjšali avtoimune simptome. Potrdili so, da so enake bakterije našli v jetrih pacientov z avtoimuno boleznijo. Študija odkriva osupljivo smer za potencialno novo zdravljenje cele vrste avtoimunih bolezni, ki utegnejo imeti bakterijski izvor.

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vsi Viva strokovnjaki