Pišete na roke?

Pisanje z roko v nasprotju s tipkanjem razvija možgane in jim pomaga, da bolje razumejo gradivo.
Pisanje z roko v nasprotju s tipkanjem razvija možgane in jim pomaga, da bolje razumejo gradivo.

Pisanje je zastarelo, vam bodo zabrusili mulci, ki imajo težave z obnovo domačega branja, saj so njihovi prsti navajeni računalniških tipkovnic, zaslonov na dotik pametnih naprav in podobnih napravic, svinčnik ali pero pa so tiste stvari, ki jim delajo nered v šolski torbi.

Toda koliko je to dobro zanje? Ne le zanje, temveč tudi za nas, odrasle, ki večji del dneva preživimo za tipkovnico. To je zanimalo znanstvenike s Princetona. Ugotavljali so, kako posamezni načini pisanja vplivajo na naše možgane in njihova odkritja so osupljiva. Izkazalo se je, da pisanje z roko v nasprotju s tipkanjem razvija možgane in jim pomaga, da bolje razumejo gradivo.

To ne pomeni, da je treba opustiti tipkanje, temveč bi bilo dobro, da tudi kakšno stran napišemo z roko, oziroma da rokopisa ne opustimo povsem. Študenti, ki so zapiske delali na roke, so si snov bolje zapomnili in razumeli napisano ter so bili bolj odprti za nove ideje. V drugi študiji so znanstveniki skenirali možgane otrok, ki so pisali na roko, in tistih, ki so tipkali. Pokazalo se je, da so bili možgani otrok, ki so pisali z roko, veliko bolj aktivni.

Psihologi in nevrologi sporočajo staršem, da svojim otrokom omejijo uporabo tipkovnice, računalnika in pametnih telefonov, ter jim v roke dajo svinčnike, barvice in čopiče, da bi razvili ne le svoje možgane in kreativnost, temveč tudi motoriko. Enako seveda velja tudi za nas, odrasle.