Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Pišete na roke?

Pisanje z roko v nasprotju s tipkanjem razvija možgane in jim pomaga, da bolje razumejo gradivo.
Pisanje z roko v nasprotju s tipkanjem razvija možgane in jim pomaga, da bolje razumejo gradivo.

Pisanje je zastarelo, vam bodo zabrusili mulci, ki imajo težave z obnovo domačega branja, saj so njihovi prsti navajeni računalniških tipkovnic, zaslonov na dotik pametnih naprav in podobnih napravic, svinčnik ali pero pa so tiste stvari, ki jim delajo nered v šolski torbi.
Toda koliko je to dobro zanje? Ne le zanje, temveč tudi za nas, odrasle, ki večji del dneva preživimo za tipkovnico. To je zanimalo znanstvenike s Princetona. Ugotavljali so, kako posamezni načini pisanja vplivajo na naše možgane in njihova odkritja so osupljiva. Izkazalo se je, da pisanje z roko v nasprotju s tipkanjem razvija možgane in jim pomaga, da bolje razumejo gradivo.

To ne pomeni, da je treba opustiti tipkanje, temveč bi bilo dobro, da tudi kakšno stran napišemo z roko, oziroma da rokopisa ne opustimo povsem. Študenti, ki so zapiske delali na roke, so si snov bolje zapomnili in razumeli napisano ter so bili bolj odprti za nove ideje. V drugi študiji so znanstveniki skenirali možgane otrok, ki so pisali na roko, in tistih, ki so tipkali. Pokazalo se je, da so bili možgani otrok, ki so pisali z roko, veliko bolj aktivni.

Psihologi in nevrologi sporočajo staršem, da svojim otrokom omejijo uporabo tipkovnice, računalnika in pametnih telefonov, ter jim v roke dajo svinčnike, barvice in čopiče, da bi razvili ne le svoje možgane in kreativnost, temveč tudi motoriko. Enako seveda velja tudi za nas, odrasle.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

pisanje

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.