Obiščite prijatelja ali soseda za boljši spomin

  • TK
  • sreda, 04. september 2019
Že kratek obisk pri prijatelju ali sosedu je lahko enako učinkovit za ohranjanje ostrine uma kot vsakodnevno reševanje križank.
Že kratek obisk pri prijatelju ali sosedu je lahko enako učinkovit za ohranjanje ostrine uma kot vsakodnevno reševanje križank.

Že deset minut »živega« pogovora z nekom lahko izboljša spomin in um, kaže ameriška študija. Druženje se je pokazalo za enako učinkovito kot nekatere tradicionalne mentalne vaje za izboljšanje spomina in intelektualnih sposobnosti.

Med pregledovanjem podatkov 3.610 ljudi, starih od 24 do 96 let, so opazili povezavo med visoko ravnjo družabnih interakcij ter razvitimi kognitivnimi funkcijami. Med drugim poskusom so znanstveniki izvedli laboratorijski test, da bi ocenili, kako družbena interakcija in intelektualne vaje spodbujajo spomin in mentalne sposobnosti. Že kratka, desetminutna interakcija izboljša intelektualno sposobnost enako kot vključevanje v tako imenovane intelektualne aktivnosti.

To pomeni, da je že kratek obisk pri prijatelju ali sosedu lahko enako učinkovit za ohranjanje ostrine uma kot vsakodnevno reševanje križank. Avtorji študije poudarjajo, da družbena osamitev slabi intelektualne sposobnosti in krni človekovo čustveno stabilnost.