Posneto ali polnomastno mleko – katero je bolj zdravo?

Polnomastno mleko je nemara bolj zdravo za vaše srce.
Polnomastno mleko je nemara bolj zdravo za vaše srce. (Foto: Shutterstock)

Že desetletja sta posneto in polposneto mleko veljala za bolj zdravo izbiro od polnomastnega, toda slednje je nemara bolj zdravo za vaše srce, kaže najnovejša danska raziskava.

Odkrili so, da polnomastno mleko v resnici zvišuje »dober« ali HDL-holesterol v krvi, pri čemer se »slab« ali LDL-holesterol pri sodelujočih v raziskavi ni pomembno razlikoval glede na vrsto mleka, ki so ga pili. Povišan holesterol predstavlja tveganje za bolezni srca, možgansko kap ter bolezni žilnega sistema. Zlasti je nevarno, če ga ne odkrijejo in ne zdravijo. Slab holesterol se nabira v žilah in jih slednjič tudi zamaši, dober holesterol pa ga odstranjuje.

Polnomastni mlečni izdelki so se že izkazali kot zaščita pred sladkorno boleznijo, nova študija pa temu dodaja še, da so za srce boljša izbira od posnetih. Po študiji iz leta 2016 manj mastni sir ne znižuje holesterola ne krvnega pritiska niti ne pomaga shujšati. Prostovoljcem so v zadnji študiji po treh mesecih uživanja polnomastnega oziroma posnetega mleka naredili krvne preiskave in – verjeli ali ne – niso našli skoraj nobene razlike glede tveganja za bolezni žil in srca.
Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki