Zobje se bodo kmalu popravljali sami

Zobje se bodo kmalu popravljali sami.
Zobje se bodo kmalu popravljali sami. (Foto: Shutterstock)

Zobje imajo omejeno lastnost samoobnavljanja. Sposobni so proizvesti zgolj tanek sloj dentina oziroma zobovine, ki se nahaja tik pod sklenino, a le če notranja pulpa ostane zdrava, niso pa sposobni »popraviti« večjih lukenj.

Po odstranitvi zobne gnilobe oziroma kariesa morajo zobozdravniki luknjo »zadelati« s polnilom, narejenim iz kovinskega amalgama ali keramike. Ker je takšne zapolnitve oziroma zalivke potrebno v življenju večkrat zamenjati, so znanstveniki iskali možnost okrepitve naravne regenerativne sposobnosti zob, kar pomeni, da bi lahko zobje sami popravili tudi večjo škodo.

Odkrili so zdravilo, ki spodbuja aktivnost matičnih celic v zobni pulpi ter tako uspeli doseči obnovo tudi večjih lukenj v zobeh laboratorijskih miši. Spužvo, prepojeno z zdravilom, so jim vstavili v votlino ter nato čeznjo nanesli zaščitni sloj. Z razgrajevanjem spužve jo je nadomeščal dentin, zob pa se je na ta način zdravil. Ključ je v gobi, saj se je prostor, ki ga je zavzemala, polnil z minerali, medtem ko se je dentin obnavljal, zato ni ostalo nič, kar bi se lahko pokvarilo v prihodnje, trdijo znanstveniki, ki zdaj raziskujejo, ali bi bil postopek enako uspešen tudi za popravilo večjih lukenj. Nov način zdravljenja se utegne znajti v široki uporabi že v treh do petih letih.

Dobre obete pa spremlja skrb, tudi sicer značilna za regenerativno medicino, saj je hitrejša delitev celic pogosta pri raku. Omenjeno zdravilo v gobi namreč spreminja vrsto kemičnih signalov v celicah, kar so opazili tudi pri nekaterih vrstah tumorjev. Zdravilo je sicer že prestalo varnostno testiranje, in to v veliko višji koncentraciji, kar raziskovalce navdaja z upanjem, da so vendarle na sledi dobri in varni rešitvi.

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki