Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Le korak do univerzalnega cepiva proti raku?

Smo na pragu razvoja cepiva, ki bi uničilo vse vrste tumorjev v telesu.
Smo na pragu razvoja cepiva, ki bi uničilo vse vrste tumorjev v telesu. (Foto: Shutterstock)

Smo na pragu razvoja cepiva, ki bi uničilo vse vrste tumorjev v telesu, trdi znanstveni tim z medicinske fakultete univerze Stanford
Glavni avtor študije, ki je bila 31. januarja objavljena v reviji Science Translational, je profesor onkologije Ronald Levy, pionir imunoterapije, znan po tem, da je prav njegov laboratorij razvil običajno tarčno terapijo z rituximabom.

Novo cepivo je kombinacija dveh obstoječih zdravil in je edinstvena vrsta imunoterapije, saj reaktivira specifične T-celice s pomočjo injiciranja mikrogramskih količin dveh agentov neposredno v tumor. Levy poudarja, da razvoj imunoterapije spreminja medicinsko prakso. Cepivo je na miših pokazalo neverjetne uspehe in uničilo vse tumorje. Kar 90 odstotkov testiranih miši je namreč popolnoma pozdravil že en odmerek cepiva, medtem ko so pri preostalih desetih odstotkih to dosegli z drugim odmerkom.

Trdijo, da je cepivo delovalo celo pri miših, pri katerih je rak metastaziral po celem telesu. Dodajajo, da novo cepivo ne povzroča škodljivih neželenih učinkov, ki pogosto spremljajo druge vrste imunske stimulacije ter da bo tudi finančno bolj vzdržno od dosedanjih oblik zdravljenja.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

cepivo , rakava obolenja

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.