Holesterol pospešuje nastanek tumorjev raka debelega črevesa

Nova raziskava pojasnjuje povezavo med hrano, bogato s holesterolom, ter rakom debelega črevesa in danke.
Nova raziskava pojasnjuje povezavo med hrano, bogato s holesterolom, ter rakom debelega črevesa in danke.

Nova kalifornijska raziskava pojasnjuje povezavo med hrano, bogato s holesterolom, ter rakom debelega črevesa in danke.

V poskusih na miših so namreč ugotovili, da se maščobne celice v tem primeru hitreje delijo, kar spodbuja rast tumorjev. Zaradi presežka holesterola so se pri miših hitreje delile črevesne matične celice, zato so tudi tumorji nastajali veliko hitreje. Z raziskavo na molekularni ravni so odkrili tudi mehanizem, ki se skriva za tem pojavom. Znanstveniki upajo, da bo to odkritje pomagalo pri razvoju novih zdravil za raka debelega črevesa in danke, saj bodo svoja prizadevanja zdaj usmerili v iskanje motilcev tega mehanizma.

Rezultate raziskave so objavili v reviji Cell Stem Cell. Odkritje je zelo vznemirljivo, saj medtem ko je povezava holesterola iz hrane in raka debelega črevesa in danke že znana, doslej še nihče ni pojasnil, na kakšen način to poteka. Zdaj bodo še raziskali, ali ima novo odkrita molekularna pot podobno vlogo pri nastanku tudi drugih tumorjev.
Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Postavi vprašanje

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki