Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Namišljene vonjave alarm za demenco

Umišljanje neprijetnih vonjev je znak resne škode na možganih in zanesljiv napovednik demence.
Umišljanje neprijetnih vonjev je znak resne škode na možganih in zanesljiv napovednik demence.

Umišljanje neprijetnih vonjev, kot sta vonj po zažganem ali plesni, je znak resne škode na možganih in zanesljiv napovednik demence.
Več kot polovica dementnih ljudi ima poleg vonjalnih tudi vidne halucinacije; vidijo denimo žuželke, ki gomazijo po steni.

Demenca ne poškoduje le enega dela možganov, temveč zajame praktično vse možgane. Ko so prizadeti tudi tisti deli, ki upravljajo z vohom, se pojavljajo vohalne halucinacije. Te niso značilne zgolj za demenco in se lahko pojavijo tudi pri drugih vrstah poškodb možganov, kot sta epilepsija ali tumor. So razmeroma pogoste pri obolelih za shizofrenijo, pri čemer se lahko združijo s halucinacijami okusa in idejami o zastrupitvi. Zdravniki neradi slišijo, da pacient halucinira, saj to pomeni, da gre za pozne stadije bolezni, kot so demenca, epilepsija ali tumor možganov.

Pri demenci se je najpomembnejše sprijazniti s tem, da so argumentacija in razpravljanje povsem brez učinka, ter da le zdravila, ki jih predpiše specialist, lahko umirijo pacienta. Zdravila prejšnjih generacij so imele veliko neželenih učinkov, zdaj pa so veliko učinkovitejša, delujejo le na določene dele možganov in korigirajo njihovo aktivnost ter pri tem ne motijo drugih funkcij.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

demenca , vonjave

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.