Japonska vlada uvaja robote za oskrbo starejših

Japonska vlada si prizadeva za večjo popularizacijo tehnologije, ki naj bi nadomestila pomanjkanje delovne sile za nego starejših ljudi.

Zlasti želi, da bi se starejši navadili na to, da jim bodo pomagali roboti. Japonska družba se hitro stara in do leta 2025 naj bi potrebovali še 370.000 dodatnih negovalcev. Že zdaj preproste robotske naprave starejšim ljudem pomagajo pri vstajanju iz postelje, namestitvi v invalidski voziček ali vstopanju v kad, oblasti pa načrtujejo širše možnosti njihove uporabe. Med prioritetami je razvoj robotov, ki bi napovedali, kdaj bodo bolniki morali na stranišče.

Cilja sta tudi razbremenitev medicinskih sester in večja avtonomija starejših, ki še živijo v svojem domu. Robote za zdaj uporablja le okoli osem odstotkov domov za starejše, delno zaradi visokih stroškov, delno pa zaradi miselnosti ljudi, da morajo tovrstno nego izvajati ljudje. Psihološka pomoč, ki jo nudijo stroji, je pomembna ovira, ki jo bo še potrebno nasloviti in premagati. Zaradi nižanja stroškov in zapletenosti izdelave tovrstni roboti še niso podobni ljudem in se ne pogovarjajo z uporabniki, uporabljajo pa pametno tehnologijo.
Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Vsi Viva strokovnjaki