Preložite staranje na najbolj zabaven način

Veliko potenciala za prelaganje staranja, tako mentalnega kot fizičnega, je izkazal ples, ki spada med najbolj zabavne oblike aktivnosti, ki spodbuja tudi druženje.
Veliko potenciala za prelaganje staranja, tako mentalnega kot fizičnega, je izkazal ples, ki spada med najbolj zabavne oblike aktivnosti, ki spodbuja tudi druženje. (Foto: Shutterstock)

Fizično aktivnim ljudem se počasneje starajo možgani, s tem pa tudi telo, sporoča študija, objavljena v reviji Frontiners in Human Neuroscience.

Veliko potenciala za to prelaganje staranja, tako mentalnega kot fizičnega, je izkazal ples, ki spada med najbolj zabavne oblike aktivnosti, ki spodbuja tudi druženje. Ples je še posebej koristen za ohranjanje in celo popravljanje ravnotežja. Cilj aktivnosti je povečanje hipokampusa, dela možganov, ki je najbolj nagnjen k propadanju zaradi staranja. Ples, še zlasti tisti, ki zahteva spremembo koreografije, je boljša aktivnost od nekaterih drugih, ki zahtevajo ponavljanje, kot denimo kolesarjenje ali hoja.

Tisti, ki so jih v raziskavi razdelili v skupino, ki je plesala na različne glasbene žanre in so morali plesno rutino menjati vsaka dva tedna, izvajati različne gibe z rokami, forme, korake, ritme in hitrosti, so dosegli najboljše rezultate ob tem, da so se še zabavali. Zelo pomembno je tudi, da se glasbi prepustite in ne razmišljate, ali ste pri tem videti smešni, saj glasba deluje terapevtsko, odganja črne misli ter dviguje razpoloženje.

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Vsi Viva strokovnjaki