Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Preložite staranje na najbolj zabaven način

Veliko potenciala za prelaganje staranja, tako mentalnega kot fizičnega, je izkazal ples, ki spada med najbolj zabavne oblike aktivnosti, ki spodbuja tudi druženje.
Veliko potenciala za prelaganje staranja, tako mentalnega kot fizičnega, je izkazal ples, ki spada med najbolj zabavne oblike aktivnosti, ki spodbuja tudi druženje. (Foto: Shutterstock)

Fizično aktivnim ljudem se počasneje starajo možgani, s tem pa tudi telo, sporoča študija, objavljena v reviji Frontiners in Human Neuroscience.
Veliko potenciala za to prelaganje staranja, tako mentalnega kot fizičnega, je izkazal ples, ki spada med najbolj zabavne oblike aktivnosti, ki spodbuja tudi druženje. Ples je še posebej koristen za ohranjanje in celo popravljanje ravnotežja. Cilj aktivnosti je povečanje hipokampusa, dela možganov, ki je najbolj nagnjen k propadanju zaradi staranja. Ples, še zlasti tisti, ki zahteva spremembo koreografije, je boljša aktivnost od nekaterih drugih, ki zahtevajo ponavljanje, kot denimo kolesarjenje ali hoja.

Tisti, ki so jih v raziskavi razdelili v skupino, ki je plesala na različne glasbene žanre in so morali plesno rutino menjati vsaka dva tedna, izvajati različne gibe z rokami, forme, korake, ritme in hitrosti, so dosegli najboljše rezultate ob tem, da so se še zabavali. Zelo pomembno je tudi, da se glasbi prepustite in ne razmišljate, ali ste pri tem videti smešni, saj glasba deluje terapevtsko, odganja črne misli ter dviguje razpoloženje.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

staranje , ples , redna telesna dejavnost

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.