Na Dunaju s pomočjo virtualne resničnosti proti fobijam

V centru Phobius s pomočjo virtualne resničnosti zdravijo različne vrste fobij, kot denimo strah pred zaprtimi prostori, pajki, nevihtami, letenjem, višino in nastopanjem.
V centru Phobius s pomočjo virtualne resničnosti zdravijo različne vrste fobij, kot denimo strah pred zaprtimi prostori, pajki, nevihtami, letenjem, višino in nastopanjem.

V avstrijski prestolnici so lani odprli center za premagovanje fobij Phobius, kjer s pomočjo virtualne resničnosti zdravijo različne vrste fobij, kot denimo strah pred zaprtimi prostori, pajki, nevihtami, letenjem, višino in nastopanjem. To je prvi tovrstni center v nemško govorečem prostoru.

Dvigalo vas odpelje na vrh nebotičnika, nato se odprejo vrata. Pred vami se razprostira pogled na celo mesto, iz dvigala pa vodi samo ozka lesena deska. Čeprav gre le za virtualno resničnost, bi se ob pogledu navzdol marsikomu zatresla kolena. Nato iz zvočnika zaslišite glas: »Ko boste pripravljeni, stopite na desko.« Phobius že od 60. let prejšnjega stoletja povezuje terapijo soočanja s fobijami in tehniko virtualne resničnosti. Fobije nastanejo zaradi dolgotrajnega izogibanja soočenju z določenim strahom, trdita psihologa Christian Dingemann in Johannes Lanzinger, ki sta center ustanovila lani. Na določene stvari, ki v nas vzbujajo strah, se telo odziva s stresom. Da bi se izognili temu stresu, se izogibamo situacijam, v katerih bi bili s svojim strahom soočeni. Dokazano uspešna terapija za premagovanje fobij je terapija soočanja, tehnika pa omogoča večji nadzor nad terapijo.
Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Bogdan Ambrožič

dr. Bogdan Ambrožič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki