Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Kokosovo olje in holesterol

Odkrili so povezavo med rednim uživanjem kokosovega olja ter zvišanjem ravni tako imenovanega dobrega ali HDL-holesterola v krvi.
Odkrili so povezavo med rednim uživanjem kokosovega olja ter zvišanjem ravni tako imenovanega dobrega ali HDL-holesterola v krvi. (Foto: Shutterstock)

Britanski znanstveniki sporočajo, da so odkrili povezavo med rednim uživanjem kokosovega olja ter zvišanjem ravni tako imenovanega dobrega ali HDL-holesterola v krvi.
Po podatkih, ki so jih zbirali štiri leta, so zdravi prostovoljci, ki so dnevno zaužili okoli 50 gramov kokosovega olja, v povprečju zvišali koncentracijo svojega »dobrega« holesterola v krvi za 15 odstotkov. Višje vrednosti tega holesterola v krvi zmanjšujejo tveganje za srčno in možgansko kap. Pri udeležencih študije, ki so med raziskavo namesto kokosovega olja uživali maslo, so zaznali blago povišanje tako imenovanega slabega ali LDL-holesterola v krvi, pri tistih, ki so uživali ekstra deviško olivno olje, so se blago znižale ravni LDL-holesterola, HDL-holesterol pa se je povišal za povprečno pet odstotkov.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

holesterol , kokosovo olje

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.