Kokosovo olje in holesterol

Odkrili so povezavo med rednim uživanjem kokosovega olja ter zvišanjem ravni tako imenovanega dobrega ali HDL-holesterola v krvi.
Odkrili so povezavo med rednim uživanjem kokosovega olja ter zvišanjem ravni tako imenovanega dobrega ali HDL-holesterola v krvi. (Foto: Shutterstock)

Britanski znanstveniki sporočajo, da so odkrili povezavo med rednim uživanjem kokosovega olja ter zvišanjem ravni tako imenovanega dobrega ali HDL-holesterola v krvi.

Po podatkih, ki so jih zbirali štiri leta, so zdravi prostovoljci, ki so dnevno zaužili okoli 50 gramov kokosovega olja, v povprečju zvišali koncentracijo svojega »dobrega« holesterola v krvi za 15 odstotkov. Višje vrednosti tega holesterola v krvi zmanjšujejo tveganje za srčno in možgansko kap. Pri udeležencih študije, ki so med raziskavo namesto kokosovega olja uživali maslo, so zaznali blago povišanje tako imenovanega slabega ali LDL-holesterola v krvi, pri tistih, ki so uživali ekstra deviško olivno olje, so se blago znižale ravni LDL-holesterola, HDL-holesterol pa se je povišal za povprečno pet odstotkov.
Marijana Jazbec

mag. Marijana Jazbec poklicna grafologinja analiza pisave

Postavi vprašanje

Matic Fabjan

Matic Fabjan dr. med. spec. plastične rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki