Kaj bi naročili, če bi poznali kalorično vrednost obroka?

(Foto: Shutterstock)

Jedilniki, v katerih je ob jedi oziroma obroku pripisana tudi kalorična vrednost, prispevajo k preventivi debelosti. Avstralski znanstveniki so prepričani, da so prav zaradi uvedbe tega ukrepa številne avstralske restavracije začele nuditi več obrokov z nižjo kalorično vrednostjo.

To je privedlo do pomembnega zmanjšanja povprečnega vnosa kalorij obiskovalcev restavracij, še poročajo. Takšen učinek je bil najbolj očiten pri ženskah, ki izbirajo obroke s povprečno 60 odstotki manj kalorij kot prej. Pretežki ljudje so po spremembah na jedilnikih izbirali jedi s povprečno 83 kalorijami manj kot prej oziroma kot običajno.
Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Vsi Viva strokovnjaki