Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Kdaj slediti intuiciji?

Walschburger predlaga, da delujemo po intuicije takrat, ko imamo veliko izkušenj in znanja na kakšnem področju, na katerem je treba sprejeti odločitev.
Walschburger predlaga, da delujemo po intuicije takrat, ko imamo veliko izkušenj in znanja na kakšnem področju, na katerem je treba sprejeti odločitev. (Foto: Shutterstock)

Bi se morali bolj zanašati na intuicijo, svoj notranji glas, ali pa je bolje razumsko analizirati vse možne opcije? Odvisno, pravi Peter Walschburger, biopsiholog z berlinske univerze Free.
Če imate veliko izkušenj na kakšnem področju, boste pogosto sprejeli boljšo odločitev, če to storite hipoma, kot če skrbno pretehtate vse možnosti. Hotelsko osebje denimo zelo hitro pravilno oceni človekov značaj, izkušeni zdravniki včasih kar »čutijo« bolezen, za katero trpi njihov pacient, nekateri preiskovalci zelo hitro in pravilno ocenijo, če je kdo naredil kaj slabega. Ti ljudje pogosto ne vedo točno povedati, kako so prišli do svojega pravilnega sklepa.

Težava je v tem, ker smo prežeti s stereotipi, ki se jih pogosto niti ne zavedamo, in vplivajo na naše odločitve. Dokazi denimo kažejo, da ljudi, ki se smejijo, pogosteje jemljemo za inteligentnejše od tistih, ki delujejo resno, pravi Walschburger. Če verjamemo svoji intuiciji, ni načina, da bi lahko vedeli, ali imamo prav, po drugi strani pa sledenje intuiciji ne pomeni, da je znanost odveč. Walschburger predlaga, da delujemo po intuicije takrat, ko imamo veliko izkušenj in znanja na kakšnem področju, na katerem je treba sprejeti odločitev, in ko nam odločitve ni potrebno naknadno opravičevati z argumenti.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

intuicija

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.