Pravi krivec za napenjanje ni gluten

  • TK
  • četrtek, 21. maj 2020
Krivec za napenjanje je v resnici spojina fruktan, ki jo tudi najdemo v pšenici, in ne gluten.
Krivec za napenjanje je v resnici spojina fruktan, ki jo tudi najdemo v pšenici, in ne gluten. (Foto: Shutterstock)

Približno trinajst odstotkov ljudi kruh ali testenine napenjanjo zaradi domnevne občutljivosti na gluten, diagnozo celiakije pa ima le en odstotek ljudi. Kaj je pravi razlog za napenjanje in prebavne težave po uživanju pšeničnih izdelkov, je zanimalo norveške in avstralske znanstvenike.

V študiji, ki so objavili v reviji Gastroenterologija, je krivec za simptome v resnici spojina fruktan, ki jo tudi najdemo v pšenici, in ne gluten. Te molekule fruktoze najdemo tudi v nekateri drugi hrani, kot so rž, ječmen in artičoke. Njihove ugotovitve so močno odmevale, čeprav je v raziskavi sodelovalo le 59 ljudi brez diagnoze celiakije, a s precejšnjimi tegobami po zaužitju živil iz žit, ki naravno vsebujejo gluten. Med raziskavo so sodelujoči jedli posebne palčke, pri čemer je ena skupina vsakodnevno jedla palčke z glutenom, druga s fruktanom, tretja, kontrolna skupina, pa ne z enim ne z drugim.

Ljudje, ki so jedli palčke s fruktanom, so imeli za 15 odstotkov več težav z napenjanjem v primerjavi s kontrolno skupino, glutenske palčke pa sploh niso povzročile razlik v primerjavi s kontrolno skupino. Iz navedenega so sklepali, da si gluten kot glavni krivec za napenjanje in prebavne težave utegne zatožno klop deliti s fruktani.
Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki