Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Sindrom računalniškega očesa

Če se vam zgodi, da vidite dvojno ali zamegljeno sliko ter vas ob tem občasno mučijo glavobol, utrujenost, bolečine v vratu in hrbtu, najbrž trpite zaradi sindroma računalniškega očesa.
Če se vam zgodi, da vidite dvojno ali zamegljeno sliko ter vas ob tem občasno mučijo glavobol, utrujenost, bolečine v vratu in hrbtu, najbrž trpite zaradi sindroma računalniškega očesa. (Foto: Shutterstock)

Dnevno več kot tri ure preživite pred računalnikom? Če se vam zgodi, da vidite dvojno ali zamegljeno sliko ter vas ob tem občasno mučijo glavobol, utrujenost, bolečine v vratu in hrbtu, najbrž trpite zaradi sindroma računalniškega očesa.
Pred zaslonom namreč pogosto pozabimo mežikati, saj smo fokusirani na tisto, kar delamo, predolgo zrenje brez mežikanja pa hitreje izsuši očesno sluznico in bolj utruja oči. Sindrom računalniškega očesa oči sicer ne poškoduje niti ne gre za bolezensko stanje, vendar povzroča površinsko izsuševanje sluznice, zaradi česar se mora oko bolj naprezati pri fokusiranju. To lahko vodi do slabše produktivnosti odraslih pri delu, pri otrocih pa do težav pri učenju in posledično slabših ocen v šoli.

Otroški vid dodatno obremenjuje večurno igranje igric na računalniku ali tablici, opozarjajo strokovnjaki in trdijo, da je vse več kratkovidnosti pri otrocih prav zaradi pretirane uporabe prenosnih elektronskih naprav. Sindromu računalniškega očesa se izognete s pogostim vlaženjem s kapljicami, ki ohranjajo vlažnost sluznice, zelo priporočljivo pa je tudi, da vsakih 15 minut naredite premor in se za kakšno minuto zazrete v daljavo ali stopite na svež zrak.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

sindrom računalniškega očesa

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.