Z višanjem cene proti alkoholizmu

Škotska bo v okviru kampanje proti alkoholizmu s prvim majem letos uvedla minimalno ceno alkoholnih pijač.
Škotska bo v okviru kampanje proti alkoholizmu s prvim majem letos uvedla minimalno ceno alkoholnih pijač. (Foto: Shutterstock)

Škotska bo v okviru kampanje proti alkoholizmu s prvim majem letos uvedla minimalno ceno alkoholnih pijač. S tem novim ukrepom se bodo zvišale cene najbolj dostopnih pijač z visokim deležem alkohola, za katere strokovnjaki verjamejo, da imajo poguben vpliv na škotsko družbo.

Pri Škotih to seveda pomeni – viskija. Pričakovati je, da se bodo zvišale tudi cene vina in piva. Po dostopnih podatkih Škoti kupijo (in tudi popijejo) povprečno 20 odstotkov več alkohola od drugih državljanov Velike Britanije. Leta 2016 je zaradi alkohola na Škotskem umrlo 1.265 ljudi, kar je deset odstotkov več kot leto pred tem, medtem ko je v 80-ih letih to število znašalo 600 letno. Po novem bi steklenica viskija (0,7 l) stala najmanj 15,60 evra, buteljka vina pa 5,20 evra.

To je velika zmaga škotske vlade, saj je vrhovno sodišče odločilo, da je uvajanje minimalne cene »ustrezen ukrep za doseganje legitimnega cilja«. Sodni spor, ki je trajal pet let, je sprožilo Škotsko združenje pridelovalcev viskija, ki je trdilo, da so takšni ukrepi v nasprotju s pravili prostega trga in konkurence. Škotska vlada želi z uvajanjem tega ukrepa zmanjšati smrtnost zaradi alkoholizma za deset odstotkov letno.
Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki