Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Riž se pokvari že uro po kuhanju

Večina ljudi ne ve, da je kuhan riž, za razliko od surovega, zelo nagnjen h kvarjenju.
Večina ljudi ne ve, da je kuhan riž, za razliko od surovega, zelo nagnjen h kvarjenju. (Foto: Shutterstock)

Riž je tisto živilo, ki ga pogosto skuhamo v preveliki količini, a ga potem naslednji dan ponovno postrežemo kot prilogo kakšni drugi jedi.
Okus ostane skoraj povsem enak, za razliko od denimo ocvrtega krompirčka, toda večina ljudi ne ve, da je kuhan riž, za razliko od surovega, zelo nagnjen h kvarjenju. To ni povezano z odsvetovanim pogrevanjem, temveč z načinom shranjevanja.

Težave nastanejo, ko kuhan riž ostane na sobni temperaturi, saj se v teh pogojih mikroorganizmi hitro razmnožujejo in razraščajo v bakterije, ki lahko povzročijo zastrupitev. Dlje ko je riž na sobni temperaturi, več je bakterij in s tem možnosti za zastrupitev. Temu se izognete tako, da kuhanega riža ne puščate na sobni temperaturi dlje od ene ure, temveč ga obvezno shranite v hladilnik ter ga varno uživate tudi naslednji dan.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

riž , pokvarjena hrana

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.