Riž se pokvari že uro po kuhanju

  • TK
  • nedelja, 22. september 2019
Večina ljudi ne ve, da je kuhan riž, za razliko od surovega, zelo nagnjen h kvarjenju.
Večina ljudi ne ve, da je kuhan riž, za razliko od surovega, zelo nagnjen h kvarjenju. (Foto: Shutterstock)

Riž je tisto živilo, ki ga pogosto skuhamo v preveliki količini, a ga potem naslednji dan ponovno postrežemo kot prilogo kakšni drugi jedi.

Okus ostane skoraj povsem enak, za razliko od denimo ocvrtega krompirčka, toda večina ljudi ne ve, da je kuhan riž, za razliko od surovega, zelo nagnjen h kvarjenju. To ni povezano z odsvetovanim pogrevanjem, temveč z načinom shranjevanja.

Težave nastanejo, ko kuhan riž ostane na sobni temperaturi, saj se v teh pogojih mikroorganizmi hitro razmnožujejo in razraščajo v bakterije, ki lahko povzročijo zastrupitev. Dlje ko je riž na sobni temperaturi, več je bakterij in s tem možnosti za zastrupitev. Temu se izognete tako, da kuhanega riža ne puščate na sobni temperaturi dlje od ene ure, temveč ga obvezno shranite v hladilnik ter ga varno uživate tudi naslednji dan.
Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Marijana Jazbec

mag. Marijana Jazbec poklicna grafologinja analiza pisave

Postavi vprašanje

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki