Riž se pokvari že uro po kuhanju

  • TK
  • nedelja, 22. september 2019
Večina ljudi ne ve, da je kuhan riž, za razliko od surovega, zelo nagnjen h kvarjenju.
Večina ljudi ne ve, da je kuhan riž, za razliko od surovega, zelo nagnjen h kvarjenju. (Foto: Shutterstock)

Riž je tisto živilo, ki ga pogosto skuhamo v preveliki količini, a ga potem naslednji dan ponovno postrežemo kot prilogo kakšni drugi jedi.

Okus ostane skoraj povsem enak, za razliko od denimo ocvrtega krompirčka, toda večina ljudi ne ve, da je kuhan riž, za razliko od surovega, zelo nagnjen h kvarjenju. To ni povezano z odsvetovanim pogrevanjem, temveč z načinom shranjevanja.

Težave nastanejo, ko kuhan riž ostane na sobni temperaturi, saj se v teh pogojih mikroorganizmi hitro razmnožujejo in razraščajo v bakterije, ki lahko povzročijo zastrupitev. Dlje ko je riž na sobni temperaturi, več je bakterij in s tem možnosti za zastrupitev. Temu se izognete tako, da kuhanega riža ne puščate na sobni temperaturi dlje od ene ure, temveč ga obvezno shranite v hladilnik ter ga varno uživate tudi naslednji dan.
Irma Kuhar

Irma Kuhar dr. med. spec. psihiatrije, psihoterapevtka, kognitivno vedenjska terapevtka

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Lea Lukšič

Dr. Lea Lukšič prehranska terapevtka, nutricionistka, raziskovalka

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki