Ljubitelji grenivke previdno z zdravili

  • TK
  • petek, 30. april 2021
Najbolj neželeno delovanje grenivke, ki ga številni imenujejo nočna mora farmacevtov, je dejstvo, da v kombinaciji s številnimi zdravili lahko povzroči neželeno reakcijo..
Najbolj neželeno delovanje grenivke, ki ga številni imenujejo nočna mora farmacevtov, je dejstvo, da v kombinaciji s številnimi zdravili lahko povzroči neželeno reakcijo.. (Foto: Shutterstock)

Zdravilo lahko povzroči zaspanost. Med jemanjem zdravila ne pijte alkohola. Večina opozoril na zdravilih je jasna, ne pa čisto vsa. Zakaj denimo piše, ne uživajte grenivke ali grenivkinega soka, medtem ko jemljete to zdravilo? 

Priljubljenost tega sadeža je začela rasti po objavi podatkov, da znižuje holesterol, pospešuje presnovo in s tem hujšanje. Ob tem visoka vsebnost vitamina C še povečuje njegovo privlačnost.

Toda le malo ljudi ve, da ima njegovo uživanje tudi neželene učinke. Grenivka namreč spodbuja izločanje želodčne kisline, lahko povzroči vnetje dlesni, obenem tudi dviguje raven estrogena v krvi, tako da morajo biti ženske v srednjih letih še posebej pozorne. Toda najbolj neželeno delovanje grenivke, ki ga številni imenujejo nočna mora farmacevtov, je dejstvo, da v kombinaciji s številnimi zdravili lahko povzroči neželeno reakcijo. Za to so krivi furanokumarini, ki zavirajo izločanje istoimenskih encimov v želodcu, odgovornih za to, da razgrajujejo zdravila, zato se njihov učinek ob hkratnem uživanju grenivke lahko podvoji, pa tudi potroji, kar lahko povzroči celo zastrupitev.

Razpon škodljivega učinka grenivke se razlikuje, do interakcije pa lahko pride, četudi ste grenivko zaužili več ur pred zaužitjem zdravila. Najbolj so ogroženi starejši ljudje, ki jemljejo več zdravil. Zdravila za zniževanje tlaka, zdravljenje raka in antibiotiki so skupine zdravil, v katerih je več tistih, ki v kombinaciji z grenivko lahko resno ogrozijo zdravje. Poleg grenivke tudi drugih citrusov ni preveč priporočljivo uživati skupaj z zdravili, zlasti limete in nekatere vrste pomaranč (predvsem seviljsko).

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki