Sedem orehov na dan za srce

Že sedem orehov na dan lahko pomembno upočasni staranje, zaščiti srce ter prepreči razvoj sladkorne bolezni.
Že sedem orehov na dan lahko pomembno upočasni staranje, zaščiti srce ter prepreči razvoj sladkorne bolezni. (Foto: Shutterstock)

Poleg tega, da so slastni, vsebujejo orehi dvakrat več antioksidanta polifenola od katerih koli drugih oreščkov.

Že sedem orehov na dan lahko pomembno upočasni staranje, zaščiti srce ter prepreči razvoj sladkorne bolezni. Kmalu potem, ko so razkrili optimalni dnevni odmerek tega ploda, ki lahko prepreči razvoj bolezni srca, so orehe razglasili za »superživilo«. Nahajajo se namreč na samem vrhu seznama najbolj zdravih živil, ki bi jih bilo dobro čim pogosteje uživati.

Orehova jedrca vsebujejo visok delež olja, visoko kakovostnih beljakovin ter ogljikovih hidratov. Bogata so tudi s kalijem, z magnezijem, s fosforjem, z železom in z vitaminoma C in B. Najbolje jih je uživati surove, saj se med toplotno obdelavo znižuje njegova učinkovitost. Velike količine alfalinolenske kisline v orehih imajo pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja srca, znižujejo tveganje za srčno kap ter normalizirajo krvni tlak.

Zadnja v vrsti študij je tudi dokazala, da znižuje tudi LDL-holesterol, za nameček pa imajo tisti, ki v orehih redno uživajo vsak dan, manjše tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2, in sicer kar za 35 odstotkov. Še ena, nedavno objavljena študija je potrdila, da uživanje hrane, bogate z omega-6 maščobnimi kislinami, ki jih je tudi v orehu v izobilju, lahko izboljša glikemijo in zmanjša odpornost na inzulin.