Omega 3 kisline za boljši spanec otrok

Omega-3 maščobne kisline lahko izboljšajo tudi kakovost spanca pri otrocih.
Omega-3 maščobne kisline lahko izboljšajo tudi kakovost spanca pri otrocih. (Foto: Shutterstock)

Znano je, da so omega-3 maščobne kisline pomembne za normalno delovanje vida in možganov otrok, zato njihov vnos v obliki prehranskih dodatkov priporočajo za boljše učenje, spomin in koncentracijo.

Toda blagodejen učinek teh dragocenih kislin se ne konča pri tem. Izboljšajo namreč lahko tudi kakovost spanca pri otrocih. V naključni, dvojno slepi, študiji so odkrili, da ima kar 40 odstotkov otrok neko vrsto težav s spanjem, kot denimo, da se upirajo temu, da bi šli v posteljo, da čutijo tesnobo okoli odhoda v posteljo, stalno zbujanje ter vstajanje iz postelje ponoči.

Toda tisti otroci, pri katerih so izmerili višje ravni omega-3, predvsem pa DHA maščobne kisline, so imeli težav s spanjem znatno manj. Dodatno, boljše razmerje med DHA in omega-6 maščobnimi kislinami, kot je arahidonska, je bilo prav tako povezano z boljšo kakovostjo spanja pri otrocih. Rezultati raziskovalcev niso presenetili, saj so že prejšnje raziskave nakazovale, da nižja raven DHA pomeni tudi manj melatonina, hormona, povezanega s spanjem.

Tisto, kar jih je presenetilo, je bila alarmantno nizka raven omega-3 pri proučevanih otrocih. Ker otroci niso veliki ljubitelji rib, je njihovo potrebo mogoče zadovoljiti tudi s pomočjo prehranskih dodatkov. Pred odločitvijo, da jih dodajate, se posvetujte z zdravnikom, pri izbiri izdelka se prepričajte o izvoru in kakovosti, kajti niso vsi prehranski dodatki enako učinkoviti.
Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki