Omega 3 kisline za boljši spanec otrok

Omega-3 maščobne kisline lahko izboljšajo tudi kakovost spanca pri otrocih.
Omega-3 maščobne kisline lahko izboljšajo tudi kakovost spanca pri otrocih. (Foto: Shutterstock)

Znano je, da so omega-3 maščobne kisline pomembne za normalno delovanje vida in možganov otrok, zato njihov vnos v obliki prehranskih dodatkov priporočajo za boljše učenje, spomin in koncentracijo.

Toda blagodejen učinek teh dragocenih kislin se ne konča pri tem. Izboljšajo namreč lahko tudi kakovost spanca pri otrocih. V naključni, dvojno slepi, študiji so odkrili, da ima kar 40 odstotkov otrok neko vrsto težav s spanjem, kot denimo, da se upirajo temu, da bi šli v posteljo, da čutijo tesnobo okoli odhoda v posteljo, stalno zbujanje ter vstajanje iz postelje ponoči.

Toda tisti otroci, pri katerih so izmerili višje ravni omega-3, predvsem pa DHA maščobne kisline, so imeli težav s spanjem znatno manj. Dodatno, boljše razmerje med DHA in omega-6 maščobnimi kislinami, kot je arahidonska, je bilo prav tako povezano z boljšo kakovostjo spanja pri otrocih. Rezultati raziskovalcev niso presenetili, saj so že prejšnje raziskave nakazovale, da nižja raven DHA pomeni tudi manj melatonina, hormona, povezanega s spanjem.

Tisto, kar jih je presenetilo, je bila alarmantno nizka raven omega-3 pri proučevanih otrocih. Ker otroci niso veliki ljubitelji rib, je njihovo potrebo mogoče zadovoljiti tudi s pomočjo prehranskih dodatkov. Pred odločitvijo, da jih dodajate, se posvetujte z zdravnikom, pri izbiri izdelka se prepričajte o izvoru in kakovosti, kajti niso vsi prehranski dodatki enako učinkoviti.
Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki