Laneno seme za lažjo menopavzo

  • TK
  • ponedeljek, 13. julij 2020
Rezultati nove raziskave so pokazali, da fitoestrogeni iz lanu v kombinaciji s telesno vadbo krepko omilijo simptome menopavze in povečajo kakovost življenja.
Rezultati nove raziskave so pokazali, da fitoestrogeni iz lanu v kombinaciji s telesno vadbo krepko omilijo simptome menopavze in povečajo kakovost življenja. (Foto: Shutterstock)

S hrano je mogoče povečati raven estrogena, ki se znižuje med menopavzo ter ublažiti simptome menopavze.

Eden od najbolj znanih virov fitoestrogena je laneno seme, rezultati nove raziskave pa so pokazali, da fitoestrogeni iz lanu v kombinaciji s telesno vadbo krepko omilijo simptome menopavze in povečajo kakovost življenja.

Raziskavo so opravili na 140 ženskah, ki so bile razdeljene v štiri skupine. Ženske v prvih dveh eksperimentalnih skupinah, ki niso jemale nadomestne hormonske terapije, so jemale pet gramov lanenega semena dnevno, pri čemer so se ženske iz ene skupine udeleževale tudi tečajev za premagovanje težav v menopavzi ter vsakodnevno vadile. Druge ženske so bile na nadomestni hormonski terapiji, kontrolna skupina pa je bila brez tretmaja. Vse ženske so na začetku izpolnile vprašalnik, lestvico ocene za menopavzo ter lestvico za kakovost življenja. Vrednosti te lestvice vključujejo tako fizično kot duševno zdravje.

Ob začetku so bili rezultati podobni pri vseh skupinah, ob koncu poskusa pa so se te vrednosti zvišale v obeh eksperimentalnih skupinah. Prav tako se je v teh dveh skupinah zmanjšala intenzivnost doživljanja simptomov menopavze (8,7 oziroma 9,8 odstotkov), v nasprotju s tem se je intenzivnost povečala za 6,9 odstotkov pri ženskah v kontrolni skupini. Glede na tako pozitiven vpliv lanenega semena in edukacije o kosanju s težavami v menopavzi je to dobra spodbuda za zdravstvene delavce, da ti metodi uvedejo kot redno prakso pomoči ženskam v menopavzi.
Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vsi Viva strokovnjaki