Tudi pitna voda onesnažena s plastiko?

Voda iz pipe je osnenažena s plastičnimi vlakni v vodovodih po vsem svetu.
Voda iz pipe je osnenažena s plastičnimi vlakni v vodovodih po vsem svetu. (Foto: Shutterstock)

Voda iz pipe je osnenažena s plastičnimi vlakni v vodovodih po vsem svetu, odkriva laboratorijska analiza vzorcev iz številnih svetovnih držav.

Skupno je bilo s plastičnimi vlakni onesnaženih kar 83 odstotkov vzorcev, največ pa v ZDA, Libanonu ter Indiji. Celo v »najčistejših« državah, kot so Nemčija, Francija in Velika Britanija, je bilo onesnaženih kar 72 odstotkov vzorcev. Povprečno so v vsakih pol litra vzorcev v ZDA našli 4,8 plastičnih vlaken, medtem ko v Evropi 1,9 vlaken.

Laboratorijska analiza je potrdila skrb nekaterih znanstvenikov, da je onesnaženje z mikrodelci plastike dobilo globalne razsežnosti. Doslej so se meritve osredotočale na onesnaženost oceanov, tokrat pa so prvič proučevali pitno vodo. Strokovnjaki še ne vedo, kaj to pomeni za naše zdravje, vendar pozivajo na previdnost ter prizadevanje, da bi to čim prej raziskali.

Opozarjajo na dve morebitni nevarnosti, in sicer s plastičnimi nanodelci ter nevarnimi kemikalijami in drugimi snovmi, ki se še lahko nahajajo v plastiki. To je še posebej skrb zbujajoče zato, ker delci v velikosti nanometra z lahkoto vstopajo v naš organizem. Opravljena analiza je sicer našla celice velikosti 2,5 mikronov, kar je 2.500-krat večje od enega nanometra.
Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki