Kanabinoidi in parkinsonova bolezen

Kanabinoidi kot dodatek obstoječi terapiji lahko pri starejših ljudeh s parkinsonovo boleznijo, zmanjša tresavico, otrdelost in bolečino
Kanabinoidi kot dodatek obstoječi terapiji lahko pri starejših ljudeh s parkinsonovo boleznijo, zmanjša tresavico, otrdelost in bolečino (Foto: Shutterstock)

Kanabinoidi kot dodatek obstoječi terapiji lahko pri starejših ljudeh s parkinsonovo boleznijo, zmanjša tresavico, otrdelost in bolečino, je ugotovila novejša izraelska raziskava.

Kanabinoidi, posebne spojine v konoplji, terapevtski učinek dolgujejo specifičnem delovanju na ciljne dele endokanabinoidnega signalizacijskega sistema (eCB). Blagodejen učinek kanabinoidov so ugotovili tudi pri demenci. Konoplja slovi tudi po tem, da povzroča intenziven občutek lakote, zaradi česar je potencialna rešitev za podhranjenost pri starejših ljudeh. Trenutno sicer ni dovolj dokazov, ki bi podprli to hipotezo, so pa klinične raziskave na tem področju izjemno redke.

Kanabinoidi so skratka precej varen sistem za uporabo pri starejših ljudeh, kot pogost stranski učinek navajajo edino zaspanost. Prav zato so izjemno mogočni in z velikim potencialom pri zdravljenju. Čeprav je njihovo koristno delovanje potrjeno, so potrebne še dodatne raziskave, da bi bolje spoznali način, na katerega vplivajo na klinične motnje, značilne za starejšo populacijo.
Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. splošne medicine

Matic Fabjan

Matic Fabjan dr. med. spec. plastične rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki