Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Banana čisti pitno vodo

Bananin olupek je absorbiral 97 odstotkov kovin v samo eni uri.
Bananin olupek je absorbiral 97 odstotkov kovin v samo eni uri. (Foto: Shutterstock)

Bananin olupek je mogoče uporabiti za čiščenje pitne vode, onesnažene s težkimi kovinami, kot so baker in svinec, in sicer bolje od običajnih snovi, ki se uporabljajo v ta namen (aluminijev oksid, celuloza in silicij), ki pa so veliko dražje in ob tem še potencialno nevarne.
To so ugotovili v raziskavah, ki so v nizu proučevale podobne učinke jabolk, sladkornega trsa, kokosovih vlaknin in arašidove lupine kot agentov za odstranjevanje toksinov iz vode. Bananine olupke so tedne sušili na soncu, jih nato zmleli v prah ter dodali rečni vodi, ki je vsebovala precejšnje koncentracije bakra in svinca. Bananin olupek je absorbiral 97 odstotkov kovin v samo eni uri. Čeprav so testirali zgolj omenjeni dve težki kovini, znanstveniki verjamejo, da bi enako učinkovito odstranil tudi kadmij, nikelj in cink.

Kljub temu ne počnite tega doma, ker je ta super čistilna sposobnost bananinega olupka odvisna od velikosti celic težkih kovin, to pa zahteva natančne meritve. Po drugi strani pa lahko v bližnji prihodnosti pričakujemo nove tehnologije za čiščenje pitne vode z bananinim olupkom v glavni vlogi.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

pitna voda , banana

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.