Prekolesarimo svet za manj samomorov

(Foto: Shutterstock)

Ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora bo že četrto leto zapored potekala simbolična podpora kolesarjev 2017. Nacionalni Inštitut za javno zdravje, Slovenski center za raziskovanje samomora, Slovensko združenje za preprečevanje samomora in Nacionalno združenje za kakovost življenja OZARA Slovenija vabijo, da se pridružite tudi vi in sodelujete v simbolni akciji.

Pobudnik akcije je Mednarodna zveza za preprečevanje samomora. Ker so bile pretekle akcije uspešne tudi v Sloveniji, se ji letos zato pridružujemo že četrtič zapored.

Glavni namen akcije je razširjati zavedanje, da samomore lahko preprečujemo. Cilj akcije je, da bi udeleženci z vsega sveta z združenimi močmi prekolesarili 40.075 kilometrov, kolikor znaša obseg Zemlje. Z akcijo želijo spodbuditi druženje med ljudmi in s tem premagovati osamljenost, ki je eden od dejavnikov tveganja za razvoj duševnih stisk.

V akciji, ki se je začela 10. avgusta, lahko sodelujete do 10. septembra 2017, ko uradno obeležujemo svetovni dan preprečevanja samomora. Kako se lahko pridružite tudi vi? Kolesarite lahko na kakršnem koli kolesu, tudi sobnem. Kolesarite lahko sami, v družbi s svojimi bližnjimi ali v okviru svojih delovnih organizacij. Na kolo vabijo vse: odrasle, otroke, mladostnike in družine – z željo, da bi se kot skupnost povezali in angažirali v nameri za preventivno delovanje in ohranjanje življenj.
Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki