Ošpice letos vzele že 35 življenj

V SZO so zelo zaskrbljeni, saj ošpice kljub dostopnemu in učinkovitemu cepivu ostajajo najpogostejši vzrok smrti med otroki po vsem svetu, tudi v Evropi.
V SZO so zelo zaskrbljeni, saj ošpice kljub dostopnemu in učinkovitemu cepivu ostajajo najpogostejši vzrok smrti med otroki po vsem svetu, tudi v Evropi. (Foto: Shutterstock)

Zaradi nizke precepljenosti je v Evropi zaradi ošpic v zadnjem letu umrlo 35 ljudi.

Zadnja smrtna žrtev ošpic je šestletnik iz Italije, kjer so od junija lani zabeležili več kot 3.300 primerov in dve smrti zaradi te bolezni. V Romuniji je umrlo 31 ljudi, po en primer smrti zaradi te bolezni pa so zabeležili še v Nemčiji in na Portugalskem. Vsaka smrt ali invalidnost, ki jo povzroči bolezen, ki se jo da s cepljenjem preprečiti, je nesprejemljiva tragedija, je poudarila regijska direktorica SZO za Evropo, Zsuzsanna Jakab.

V SZO so po njenih besedah zelo zaskrbljeni, saj ošpice kljub dostopnemu in učinkovitemu cepivu ostajajo najpogostejši vzrok smrti med otroki po vsem svetu, tudi v Evropi. Zato je prednostna naloga SZO, da v sodelovanju s posameznimi državami nadzorujejo izbruhe te bolezni in ohranjajo visoko raven precepljenosti vseh kategorij prebivalstva. Kot so sporočili iz SZO, je 37 državam že uspelo preprečiti širjenje bolezni. A hkrati opozarjajo, da obstajajo »žepi« nizke precepljenosti, kjer se ta zelo nalezljiv virus širi med tiste, ki iz različnih razlogov niso cepljeni.

Zato v SZO predlagajo, da vsi otroci prejmejo po dva odmerka cepiva proti ošpicam, cepljenje pa predlagajo tudi odraslim, ki proti ošpicam niso odporni oziroma niso prepričani o statusu svoje imunizacije. Nekatere države, ki soočajo z najhujšimi izbruhi bolezni, so sicer že okrepile prizadevanja za izkoreninjenje ošpic, med drugim Romunija in Italija, še poroča SZO.

Lea Lukšič

Dr. Lea Lukšič prehranska terapevtka, nutricionistka, raziskovalka

Postavi vprašanje

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki