Kako pogosto prati posteljnino?

Strokovnjaki svetujejo, da posteljnino zamenjamo in operemo vsak teden.
Strokovnjaki svetujejo, da posteljnino zamenjamo in operemo vsak teden. (Foto: Shutterstock)

Ljudje tretjino svojega življenja preživimo v postelji, ki se lahko hitro spremeni v botanični vrt bakterij in glivic. Če so ti mikroorganizmi dovolj dolgo časa v posteljnini, lahko začnejo povzročati težave, ki se utegnejo razviti celo v bolezen.

Strokovnjaki zato svetujejo, da posteljnino zamenjamo in operemo vsak teden, da do tega ne bi prišlo. Med spanjem se znojimo, toplota in vlažnost pa so idealni pogoji za razraščanje bakterij in glivic ter drugih neželenih prebivalcev.

Študija je pokazala, da lahko nekaj let stari pernati in sintetični vzglavniki vsebujejo tudi do 16 različnih vrst glivic. Poleg glivic in bakterij, ki prihajajo iz človeškega telesa, znoja, mrtvih celic kože, telesnih izločkov, so v posteljnini prisotne tudi zunanje bakterije, vključno s tistimi živalskega porekla, kot tudi pelod, prah in podobno. Vse te škodljive mikroorganizme v umazani posteljnini med spanjem vdihujemo, saj so povsod okoli ust in nosu, zaradi česar kihamo, kašljamo ali se zbudimo z zamašenim nosom. Če bi lahko s svojimi očmi uzrli vse to mikroživljenje v svojih posteljah, v njih zagotovo ne bi želeli spati, za težave je dovolj že, če preskočimo pranje za teden ali dva.

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Postavi vprašanje

Zlatko Fras

dr. Zlatko Fras dr. med. spec. internist

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki