Nad znojenje na naraven način

  • TK
  • petek, 07. avgust 2020
Limona je že od davnin znana kot odličen nevtralizator telesnih (in drugih) vonjev, zaradi česar je uporabna tudi pri prekomernem znojenju.
Limona je že od davnin znana kot odličen nevtralizator telesnih (in drugih) vonjev, zaradi česar je uporabna tudi pri prekomernem znojenju. (Foto: Shutterstock)

Znojenje je naraven način, na katerega se telo odziva na visoko temperaturo, in ima vlogo termoregulacije. Ko nam je vroče, pa tudi ko smo napeti ali pod stresom, se je pospešenemu znojenju nemogoče izogniti, ne glede na preparate, ki jih uporabljate.

Toda obstaja nekaj naravnih pripravkov, s katerimi je mogoče to težavo ublažiti. To so jabolčni kis, soda bikarbona, črni čaj ter limona.

Jabolčni kis je naravni dezodorant, saj pobije vse bakterije, ki so »zaslužne« za vonj znoja. Dovolj je že nekaj kapljic kisa, s katerimi premažete pazduhe, druge dele telesa pa lahko pred spanjem namažete z mešanico kisa in vode. To bo obenem odgnalo tudi komarje.

Soda bikarbona je prav tako zelo pripravna za zmanjšanje znojenja. Ščepec sode zmešajte z malo vode ter s to pasto premažite pazduhe in druge dele telesa.

Črni čaj deluje kot še en naravni dezodorant, in sicer zaradi kislin, ki jih vsebuje. V pol skodelice vroče vode postavite vrečki črnega čaja. Odstranite po dveh, treh minutah ter pustite, da se ohladita, nato ju položite na kožo pod pazduhami in pustite delovati pet minut.

Limona je že od davnin znana kot odličen nevtralizator telesnih (in drugih) vonjev, zaradi česar je uporabna tudi pri prekomernem znojenju. Dovolj je, da premažete kritične dele telesa z limoninim sokom ter pustite delovati 15 do 30 minut, nato izperite s hladno vodo.
Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki