Nevarnosti mokrih kopalk

  • TK
  • torek, 28. julij 2020

Vnetje mehurja in jajčnikov kot tudi glivične okužbe so pogosti, neželeni spremljevalci poletnih vodnih užitkov, ki nam lahko pokvarijo poletje in zasluženi dopust.

Zato morda ni odveč ponoviti nasvete strokovnjakov, da se neprijetnostim izognemo. Za vnetje mehurja so glavni razlog večinoma nagle spremembe temperature, denimo prehod iz klimatiziranega prostora na vročino na prostem ali z vročine v hladno morje.

Prav tako je potrebna pozornost pri uporabljanju javnega stranišča. Vnetje mehurja se kaže v pogostem mokrenju, ki ga spremlja pekoče zbadanje, v urinu so lahko celo sledovi krvi. Če opazite takšne težave, je potrebno poiskati pomoč zdravnika. Priporočljivo je popiti tudi vsaj dva litra tekočine dnevno, da bi izprali bakterije, pomaga tudi uvin čaj ter veliko svežega sadja in zelenjave. Glivic se najpogosteje nalezemo na bazenu. Najbolj ogroženi so ljudje, ki pojedo veliko sladkarij, pijejo alkohol, imajo oslabljeno imunost ali so pod stresom. Glivične okužbe, ki jih povzroči kandida, so med najbolj trdovratnimi, in včasih niti zdravljenje z antibiotiki ne gre zlahka.

Vnetje jajčnikov je pogosto med dopustovanjem na morju, simptomi pa obsegajo bolečine v spodnjem delu trebuha, predelu levega, desnega ali obeh jajčnikov, včasih pa se pojavi še povišana temperatura. Tovrstno vnetje se zdravi z antibiotiki, a jih je veliko bolje preprečiti, zato se izogibajte hladnim napitkom in se ne sprehajajte bosi. Med vnetjem je pomembno, da so stopala in trebuh vedno suhi, priporočljivo pa je (varno) sončenje.

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. splošne medicine

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki