Ali vas šampon zastruplja?

(Foto: Shutterstock)

Ameriška agencija za hrano in zdravila FDA je objavila poročilo o proizvodih za nego telesa, v katerem potrošnikom priporočajo, da bolj pozorno berejo deklaracije na kozmetičnih pakiranjih.

Na spletnih straneh je FDA zapisala, da so podjetja in posamezniki, ki proizvajajo in oglašujejo kozmetiko, sicer zakonsko obvezani, da zagotovijo varnost svojih izdelkov, česar pa jim ni potrebno potrditi s specifičnimi testi. Čeprav ta sistem, v katerem je proizvajalec obenem tudi inšpektor, ni potrošnikom prijazen, si lahko pomagamo sami, in sicer tako, da vemo, katere so škodljive sestavine, ki se nahajajo v številnih šamponih. Če katerega od njih prepoznate, raje izberite drug izdelek.

Sulfati – dražijo kožo, oči, usta in celo pljuča, zlasti pa motijo ljudi z občutljivo kožo. Natrijev dodecil sulfat (originalno sodium laureth sulfate) denimo vsebuje kemikalijo, ki je v laboratorijskih pogojih povzročila raka pri miših. Čeprav niso našli direktne povezave med to sestavino ter pojavom raka pri ljudeh, se je preparatom s temi snovmi bolje izogibati.

Formaldehid – verjeli ali ne, številni preparati za nego telesa in čiščenje doma vsebuje to sestavino. Povezanost te kemikalije s pojavom raka pri ljudeh v študiji niso uspeli dokazati, pri miših pa je bil dokaz konkreten. Omenimo še študijo, v kateri so imeli delavci, izpostavljeni formaldehidu, več sprememb na kromosomih. To odkritje podpira prejšnje predpostavke, da je ta kemikalija kriva za nekatere primere levkemije.

Parabeni – proizvajalci kozmetike pogosto uporabljajo parabene za preprečevanje razraščanja bakterij. Toda ta snov v telesu oponaša estrogen in lahko pospeši rast raka. Za zdaj ne obstajajo dovolj močni razlogi, da bi snov prepovedali, vendar pa se ji je bolje izogibati.
Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki