Paradižnik ščiti pred sončnimi žarki

(Foto: Shutterstock)

Vsakodnevno uživanje paradižnika zmanjšuje tveganje za razvoj raka kože za kar polovico, sporoča ameriška raziskava, objavljena v reviji Scientific Reports.

Miši, pri katerih je bil paradižnik v prahu desetina njihovega vsakdanje prehrane, so po 35 tednih izpostavljenosti UV-žarkom za polovico redkeje zbolevali za rakom kože kot miši, ki niso jedle paradižnika. Znanstveniki verjamejo, da so za to zaslužni karotenoidi, pigment, ki paradižniku daje barvo, kožo pa ščiti pred škodo, ki jo povzročajo UV-žarki. Čeprav je karotenoidov več, je za konkreten primer zaslužen zlasti likopen. Znanstveniki zdaj raziskujejo, kako paradižnikove sestavine vplivajo na zdravje srca.
Lea Lukšič

Dr. Lea Lukšič prehranska terapevtka, nutricionistka, raziskovalka

Postavi vprašanje

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki