Paradižnik ščiti pred sončnimi žarki

(Foto: Shutterstock)

Vsakodnevno uživanje paradižnika zmanjšuje tveganje za razvoj raka kože za kar polovico, sporoča ameriška raziskava, objavljena v reviji Scientific Reports.

Miši, pri katerih je bil paradižnik v prahu desetina njihovega vsakdanje prehrane, so po 35 tednih izpostavljenosti UV-žarkom za polovico redkeje zbolevali za rakom kože kot miši, ki niso jedle paradižnika. Znanstveniki verjamejo, da so za to zaslužni karotenoidi, pigment, ki paradižniku daje barvo, kožo pa ščiti pred škodo, ki jo povzročajo UV-žarki. Čeprav je karotenoidov več, je za konkreten primer zaslužen zlasti likopen. Znanstveniki zdaj raziskujejo, kako paradižnikove sestavine vplivajo na zdravje srca.
Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Marijana Jazbec

mag. Marijana Jazbec poklicna grafologinja analiza pisave

Postavi vprašanje

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki