Pozor: prste stran od oči!

Nujno je opustiti škodljivo navado mencanja oči.
Nujno je opustiti škodljivo navado mencanja oči. (Foto: Shutterstock)

Umazane roke so zagotovilo za prenos škodljivih bakterij in virusov s kože na oči. Zato strokovnjaki sporočajo, da je nujno opustiti škodljivo navado mencanja oči, ki včasih ponuja občutek olajšanja in zadovoljstva, v resnici pa povzroča, da krvne celice v očeh pokajo ter vanje sočasno prenašamo škodljive bakterije in viruse, ki slednjič povzročijo vnetje.

Če si ne morete pomagati, si vsaj ne mencajte vek, temveč področje okoli oči. Tako boste dosegli isti učinek olajšanja in obenem zmanjšali tveganje. Enak občutek dosežemo, če trepalnice s prsti premikamo gor-dol, toda s tem v resnici omogočamo, da prah lažje vstopi v oči, kjer povzroča srbenje, rdečico in bolečino, enako kot umazane roke. Strokovnjaki svetujejo – prste stran od dragocenega organa.

Temu v prid ne govori dejstvo, da se povprečen človek v eni uri vsaj 16-krat dotakne oči, kar je več kot dovolj, da pride do okužbe, zato so čiste roke in prsti najpomembnejši pogoj za dobro zdravje oči. In seveda ne pozabite hidrirati svojega telesa, tudi oči, ki se bodo s solzami zaščitile pred vsiljivci, ter ne pozabite vedno odstraniti maskare in ličil z vek. Ličila lahko zamašijo žleze okoli oči ter v najhujšem primeru povzročijo ječmen, ki je lahko zelo boleč.

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki