Zakaj je dobro hoditi po stopnicah?

  • TK
  • sreda, 05. avgust 2020
Deset minut hoje po stopnicah bo vaše telo preplavilo z enako količino energije, kot če bi vnesli 50 mg kofeina.
Deset minut hoje po stopnicah bo vaše telo preplavilo z enako količino energije, kot če bi vnesli 50 mg kofeina. (Foto: Shutterstock)

Če ste tudi vi med tistimi, ki jih v službi v popoldanskem času napade utrujenost, boste veseli novice, da obstaja enako učinkovita alternativa kavici oziroma drugemu kofeinskemu napitku, da si povrnete energijo, ki bo zbudila vaše telo.

Deset minut hoje po stopnicah bo vaše telo preplavilo z enako količino energije, kot če bi vnesli 50 mg kofeina. Raziskavo so izvedli med študenti, ki so trpeli za kronično neprespanostjo. Razdelili so jih v skupine, pri čemer so eni dobili kofeinske tablete, drugi placebo, tretjim pa so naročili, naj deset minut dnevno hodijo po stopnicah gor in dol.

Med prvima dvema skupinama skoraj ni bilo razlike v počutju, toda tisti, ki so hodili po stopnicah, so imeli več energije ter so se počutili močnejše. Ta občutek se je pojavil takoj po vadbi in je bil zelo učinkovit, saj takšnega rezultata niso dosegli niti s 50 mg kofeina. Hoja po stopnicah je idealna vadba za vse, ki se med delovnim dnem želijo razgibati, pa tudi zbuditi in dvigniti energijo.
Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vsi Viva strokovnjaki