Kako s šminko s herpesom na ustnicah?

Bodite pozorni na to, kdaj se je herpes pojavil, in pomislite, kaj vse ste tistega dne nanašali na obraz.
Bodite pozorni na to, kdaj se je herpes pojavil, in pomislite, kaj vse ste tistega dne nanašali na obraz. (Foto: Shutterstock)

Ste se kdaj vprašali, zakaj se vam herpes na ustnicah kar naprej pojavlja? Eden od razlogov je tudi ta, ker se na prve opozorilne znake ne odzovemo pravočasno.

Čim opazite mehurček ali še prej, ko začutite tisti znani pekoči občutek zategovanja kože, takoj vzemite izdelek za premagovanje okužbe. Pogosto je razlog pomanjkljiva skrb za ličila, zlasti šminko. Čopiči in gobice za nanašanje šminke lahko hitro postanejo vir bakterij in virusov, kot je herpes.

Bodite pozorni na to, kdaj se je herpes pojavil, in pomislite, kaj vse ste tistega dne nanašali na obraz. Herpes zunaj telesa preživi le kratek čas, vsega štiri ure, zato je sicer malo verjetno, da bo preživel na šminki, kljub temu pa je to mogoče. Zato z nožem odrežite zgornjo plast ali šminko dezinficirajte s 70-odstotnim alkoholom, s katerim lahko očistite tudi svinčnik. Glosu žal ni pomoči in je najboljše, da ga kar takoj zavržete. Enako velja za balzam, če je v tekoči obliki, če pa je v obliki šminke, torej v trdnem stanju, prav tako odrežite zgornjo plast, najboljše z nožem.

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki