Prednosti nizkega krvnega tlaka

  • TK
  • sobota, 29. avgust 2020
Ljudje z nizkim krvnim tlakom so manj nagnjeni k arteriosklerotičnim spremembam na žilah, zaradi česar jih redkeje prizadene možganska kap.
Ljudje z nizkim krvnim tlakom so manj nagnjeni k arteriosklerotičnim spremembam na žilah, zaradi česar jih redkeje prizadene možganska kap. (Foto: Shutterstock)

Ljudje z nizkim pritiskom so v veliki prednosti v primerjavi s hipertoniki. Če so gen za nizek krvni tlak podedovali, ne kadijo, niso diabetiki, niso predebeli in se zdravo prehranjujejo, nimajo maščob v krvi in so fizično aktivni, imajo veliko možnosti za dolgo in kakovostno življenje.

Manj so namreč nagnjeni k arteriosklerotičnim spremembam na žilah, zaradi česar jih redkeje prizadene možganska kap. Za razliko od hipertonikov, ki se morajo izogibati soli, morajo hipotoniki jedi soliti, da bi zagotovili dnevne potrebe po natriju, ki znašajo štiri do sedem gramov. Zaželeno je sicer, da popijejo dovolj tekočine, ki vsebuje nujno potrebne minerale, ni pa se jim treba izogibati napitkom, ki vsebujejo kofein, torej niti priljubljeni kavici.

Od oblik fizične aktivnosti je za ljudi z nizkim pritiskom posebej priporočljiva hitra hoja, in sicer trikrat tedensko v trajanju od 40 do 50 minut. Začnite s petminutnim ogrevanjem, nato nadaljujte s hitro hojo, zadnjih pet minut pa spet upočasnite, da se organizem umiri.
Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki