Zakaj je dobro jesti jajca?

  • TK
  • ponedeljek, 04. januar 2021
Uživanje jajc je dobro za naš imunski sistem predvsem zaradi selena, ki je nujen za njegovo pravilno delovanje in ohranjanje ravnovesja ščitničnih hormonov.
Uživanje jajc je dobro za naš imunski sistem predvsem zaradi selena, ki je nujen za njegovo pravilno delovanje in ohranjanje ravnovesja ščitničnih hormonov.

Najnovejše raziskave so zabile še zadnji žebelj v krsto starih trditev, da jajca škodijo zdravju, ter dokazale povsem nasprotno. Jajca v zmernih količinah izjemno pozitivno vplivajo na človekov organizem. Najbolje jih je jesti za zajtrk, zvečer pa se je bolje izogibati kuhanim jajcem, ker obremenjujejo želodec. Zbrali smo še nekaj od razlogov, zakaj je dobro uživati jajca.

Odlična so za nosečnice in ženske bi jih med nosečnostjo skoraj morale jesti, saj vitamin B pomaga pri zdravem razvoju otrokovih možganov in preprečuje nastanek razvojnih nevroloških motenj. Uživanje jajc je dobro za naš imunski sistem predvsem zaradi selena, ki je nujen za njegovo pravilno delovanje in ohranjanje ravnovesja ščitničnih hormonov.

Jajca so bogata tudi z vitaminom D, ki varuje kosti in zobe ter omogoča njihovo pravilno rast. Spodbuja absorpcijo kalcija, ki je nujen za pravilno delovanje srca in presnove. Odlikuje jih sposobnost dolgotrajnega občutka sitosti. Zato, ker pomagajo uravnavati apetit, blažijo hlepenje po grickalicah in zmanjšujejo verjetnost prenajedanja kasneje v dnevu, so najboljša za zajtrk.

Ljudje, ki zajtrkujejo jajca, vnesejo manjše število kalorij tekom dneva. Tirozin, aminokislina v jajcih, izboljša refleksne reakcije. V situacijah, kot so vožnja z avtomobilom, kolesom ali drugim prevoznim sredstvom, hitrost sprejemanja odločitev in reagiranja včasih pomeni razliko med življenjem in smrtjo.
Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne kirurgije

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki