Eno leto vsak dan jedel ribo. In rezultat?


V iskanju dokazov, da so omega-3 pravcati eliksir zdravja, je Grinberg  v enem letu pojedel več kot 700 obrokov, ki so jih sestavljale morske ribe ali morski sadeži.
V iskanju dokazov, da so omega-3 pravcati eliksir zdravja, je Grinberg v enem letu pojedel več kot 700 obrokov, ki so jih sestavljale morske ribe ali morski sadeži. (Foto: Pixabay)

Da so omega-3 maščobne kisline pravcati eliksir zdravja, ste zagotovo že slišali, nekdo pa se je odločil to preveriti na lastni koži. Nutricist Paul Grinberg je leto dni vsak dan jedel ribo, svojo izkušnjo pa dokumentiral v filmu z naslovom Riba na mojem krožniku.

Kljub pomanjkljivim dokazom, da omega-3 znižujejo krvni tlak in preprečujejo kap, številni ljudje jemljejo prehranske dodatke teh maščobnih kislin, ki sploh niso poceni. V iskanju dokazov njihovega opevanega zaščitnega delovanja je Grinberg eno leto pojedel več kot 700 obrokov, ki so jih sestavljale morske ribe ali morski sadeži. Pred začetkom te nenavadne diete je opravil temeljite preiskave krvi, da bi na koncu poskusa na podlagi izmerjenih parametrov lahko potrdil, ali so omega-3 maščobne kisline v resnici blagodejno vplivale na njegovo zdravje.

Po letu dni ribjega prehranjevanja so bili izvidi preiskav skoraj identični prvotnim pred letom dni. Še več – krvni tlak mu je celo blago narastel, kar bi utegnilo biti posledica povečanega vnosa soli, opazen pa je bil tudi porast živega srebra v telesu. Čeprav je trdil, da se počuti in je videti bolje po letu dni ribje diete, njegov dokumentarni film ne gre v prid omega-3 industriji, ki je samo v ZDA vredna več kot 30 milijard dolarjev.
Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki