Prvi prenos endoskopskega pregled z ultrazvokom v živo

  • UR
  • torek, 16. maj 2017
Živi prenos gastroenterološkega pregleda z endoskopskim ultrazvokom v Klubu Cankarjevega doma.
Živi prenos gastroenterološkega pregleda z endoskopskim ultrazvokom v Klubu Cankarjevega doma. (Foto: Barbara Reya)

Bolezni prebavil spadajo med najpogostejše zdravstvene težave. Razvoj diagnostičnih metod ter tehnologije, med katere spada tudi endoskopski ultrazvok, zdravnikom specialistom omogočajo oziroma lajšajo vsakodnevno delo, je poudarila Urša Murn, direktorica Medicinskega centra Barsos na srečanju svetovno znanih zdravnikov gastroenterologov, ki je potekal v Cankarjevem domu.

Ob tej priložnosti je prvič v Sloveniji potekal živi prenos gastroenterološkega pregleda z endoskopskim ultrazvokom. Pregled, ki je potekal v Barsosu, so lahko udeleženci dogodka v realnem času spremljali prek video konference v Cankarjevem domu. V okviru srečanja so predstavili najnovejše možnosti na področju diagnosticiranja in zdravljenja bolezni prebavil z endoskopskimi ultrazvoki.

»Eden največjih izzivov na področju zdravljenja bolezni trebušne slinavke je prav postavljanje točnih diagnoz. Kot smo lahko videli med endoskopskim pregledom pacienta, slika vedno ne pojasni razlogov za določeno bolezen, ampak je treba upoštevati še druge kriterije, preiskave, intervjuvati pacienta,« je poudaril prof. dr. Klaus Mönkenmüller, zdravnik specialist za gastroenterologijo na kliniki Frankenwald v nemškem Kronachu in eden vodilnih strokovnjakov na področju gastrointestinalne endoskopije v svetovnem merilu.

Prof. dr. Lars Aabakken, vodja oddelka za gastroenterologijo Univerzitetne bolnišnice Rikshospitalet v Oslu, ter nekdanji predsednik Evropskega združenja za gastrointestinalno endoskopijo, je poudaril, da si združenje prizadeva za harmonizacijo in standardizacijo postopkov diagnoze in zdravljenja.

Srečanje je potekalo pod pokroviteljstvom Evropskega združenja za gastrointestinalno endoskopijo in Zdravniške zbornice Slovenije.

Galerija

Živi prenos gastroenterološkega pregleda z endoskopskim ultrazvokom v Klubu Cankarjevega doma. Barbara Reya

Na srečanju so se zbrali zdravniki gastroenterologi z različnih držav. Barbara Reya

Z leve prof. dr. Lars Aabakken, Urša Murn, direktorica Medicinskega centra Barsos in prof. dr. Klaus Mönkenmüller. Barbara Reya

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Vsi Viva strokovnjaki