7. Bralnice pod slamnikom

 • UR
 • ponedeljek, 08. maj 2017
Bralnice 2016 - Pižama, Anna Woltz in Morris Gleitzman v pogovoru na otvoritvi festivala
Bralnice 2016 - Pižama, Anna Woltz in Morris Gleitzman v pogovoru na otvoritvi festivala (Foto: Anže Miš)

Festival branja, ki povezuje in navdihuje

»Mi smo za branje kakovostnih knjig, ki odpirajo nova obzorja, obenem pa s svojo bogato sporočilnostjo med drugim tudi lajšajo tegobe odraščanja,« v slogu mota letošnjega festivala Bralnice pod slamnikom pravijo na založbi Miš z Gorjuše nad Dobom, ki je glavni organizator tega prvega tovrstnega mladinskega literarnega festivala pri nas.
Kot v preteklosti ga založba Miš pripravlja v sodelovanju z več slovenskimi knjižnicami – s knjižnicami Domžale, Nova Gorica, Idrija, Tolmin in Sežana.

Mednarodni literarni festival Bralnice pod slamnikom, ki poteka pod okriljem Slovenske nacionalne komisije za UNESCO, se letos odvija že sedmič zapored. Številni dogodki preko kakovostnih knjig nagovarjajo najrazličnejše generacije k več strpnosti, medsebojnemu razumevanju, medkulturnemu in medgeneracijskemu sodelovanju ter sprejemanju drugačnosti. Letos festival kot glavno tematiko poudarja bolečine odraščanja, ki jih odlični ustvarjalci mladinske književnosti, domači in tuji, bralcem prikazujejo (in jih tudi detabuizirajo) na različne načine.

V okviru festivala se že vso pomlad odvija obilo dogodkov, ki bodo trajali vse do junijskih dni. Skupno bomo zabeležili več kot 120 različnih dogodkov po vsej Sloveniji na najrazličnejših lokacijah, od vrtcev do šol, knjižnic, domov za ostarele in drugih ustanov. Največ prireditev se odvija prav ta mesec, sredi cvetočih majskih dni, ko bodo Bralnice pod slamnikom svoja dogajanja okronala tudi z osrednjo slovesnostjo.

Ta bo potekala v sredo, 10. maja, ob 12h v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah. Prireditev bo povezoval vsestranski ustvarjalec Boštjan Gorenc – Pižama, udeležili se je bodo mnogi priznani slovenski ustvarjalci mladinske književnosti, osrednja gostja pa bo priljubljena nizozemska ustvarjalka za mlade, pisateljica Marjolijn Hof.

Kaj vse se bo še dogajalo?

 • Literarno-likovni natečaj za učence druge in tretje triade OŠ ter srednješolce z naslovom Zabolelo je, pa kaj.
 • Otroci bodo z različnimi prireditvami gostovali pri vrstnikih iz ranljivih skupin (šole za otroke s posebnimi potrebami) in domovih za starostnike, pa tudi kje drugje.
 • Gostili bomo pisateljico iz tujine, ki s svojimi deli spodbuja strpnost.
 • V okviru festivala je izšel priročnik Janje Vidmar Spodbujanje razvoja vrednot v mladinski problemski literaturi
 • Različne razstave izdelkov uveljavljenih ilustratorjev in izdelkov učencev.
 • Gledališke in lutkovne predstave.
 • Pisatelji bodo obiskali tri podružnične šole na sežanskem področju in vsakemu otroku podarili knjige.
 • Različne razstave izdelkov uveljavljenih ilustratorjev (npr. v Knjižnici Domžale razstava Petra Škerla) in izdelkov učencev.
 • Ustvarjalne delavnice, gledališke in lutkovne predstave.
 • Festival se je predstavil na Kulturnem bazarju 2016.


Galerija

Bralnice 2016 - Pižama, Anna Woltz in Morris Gleitzman v pogovoru na otvoritvi festivala Anže Miš

Bralnice 2016 - učenci OŠ Litije v kulturnem programu na odprtju festivala Anže Miš