Izguba voha napoveduje smrt

Strokovnjaki poudarjajo, da izguba voha ne pomeni, da to direktno povzroča smrt, lahko pa je zgodnji znak zanjo; verjamejo, da zato, ker kaže na slabše obnavljanje celic v celem telesu.
Strokovnjaki poudarjajo, da izguba voha ne pomeni, da to direktno povzroča smrt, lahko pa je zgodnji znak zanjo; verjamejo, da zato, ker kaže na slabše obnavljanje celic v celem telesu. (Foto: Shutterstock)

Upad sposobnosti vonjanja ali njena popolna izguba nakazujeta večjo verjetnost za smrt v naslednjih desetih letih, je odkrila švedska študija, v kateri so deset let spremljali več kot 1.800 ljudi, starih od 40 do 90 let.

Ta pojav pa ni bil povezan z demenco, kot so prej mislili. Tveganje za smrtnost so v tej raziskavi lahko predvideli zgolj na podlagi izgube vonja. Znano je, da funkcija olafaktornega sistema z leti upada in po nekaterih ocenah ima kar 70 odstotkov starejše populacije nekakšno izgubo voha. Že prej so to povezovali s shizofrenijo, hudo depresijo, demenco, parkinsonovo boleznijo in kognitivnim usihanjem.

Strokovnjaki poudarjajo, da izguba voha ne pomeni, da to direktno povzroča smrt, lahko pa je zgodnji znak zanjo; verjamejo, da zato, ker kaže na slabše obnavljanje celic v celem telesu. Stanje olafaktornega sistema očitno lahko ponudi edinstven pogled na proces staranja možganov.
Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Tina Fabjan

Tina Fabjan dr. dentalne medicine

Irma Kuhar

Irma Kuhar dr. med. spec. psihiatrije, psihoterapevtka, kognitivno vedenjska terapevtka

Vsi Viva strokovnjaki