Vzrok za bolečine v hrbtu se skriva v omari

Britansko združenje kiropraktikov je nedavno sporočilo zanimive izsledke raziskave, po kateri ima kar tri četrtine žensk bolečine v hrbtu, ki so povezane z izbiro oblačil in obutve.

Ob tem več kot tretjina še pomisli ne, da se krivci za te bolečine utegnejo skrivati v njihovi omari. Strokovnjaki opozarjajo, da tudi nošenje težke torbe na zgolj eni rami po določenem času lahko privede do bolečin, enako je z velikimi kapucami ter težkim nakitom. Eden od potencialno nevarnih predmetov, ki jih nosimo, so tudi preozke kavbojke, ki motijo prost pretok krvi v bokih in kolenih. Vrtoglavo visoke pete so morda videti sijajno, lahko pa so vzrok težav, ki se pojavljajo kasneje v življenju, saj ustvarjajo velik pritisk na noge in spodnji del hrbta.

Kiropraktiki svetujejo zmernost pri uporabi omenjenih kosov oblek, obutve in dodatkov, in opozarjajo na pomen časa, v katerem si telo odpočije. Tako si lahko denimo omislite eleganten nahrbtnik, ki ga nosite namesto torbe v dneh, ko veste, da potrebujete veliko stvari.
Senta Frol

asist. Senta Frol dr. med., spec. nevrologije spec. nevrologije

Vsi Viva strokovnjaki