Kanabidiol obeta tudi pri težavah s hrbtenico

V iskanju načinov, kako bi zmanjšali obrabo medvretenčnih ploščic, so znanstveniki v ta namen preizkusili, kako se na laboratorijskih miših obnese kanabidiol CBD, ena od aktivnih snovi v konoplji, ki ne povzroča omamljenosti in izkazuje velik medicinski potencial.
V iskanju načinov, kako bi zmanjšali obrabo medvretenčnih ploščic, so znanstveniki v ta namen preizkusili, kako se na laboratorijskih miših obnese kanabidiol CBD, ena od aktivnih snovi v konoplji, ki ne povzroča omamljenosti in izkazuje velik medicinski potencial. (Foto: Shutterstock)

Obraba medvretenčnih ploščic je zelo pogost vzrok bolečin v hrbtenici. Nastane zaradi pogostih vnetij in slabšega dotoka kisika in hranil, pomembnih za gibljivost ploščic. Pogosteje se pojavlja z leti, pri ljudeh s povečano telesno težo, kadilcih in tistih, ki opravljajo težja fizična dela ali pa so utrpeli hujši zlom ali padec. Hrbtenica je glavni telesni steber, zato njeno dobro zdravje napoveduje dolgo in aktivno življenje.

V iskanju načinov, kako bi zmanjšali obrabo medvretenčnih ploščic, so znanstveniki v ta namen preizkusili, kako se na laboratorijskih miših obnese kanabidiol CBD, ena od aktivnih snovi v konoplji, ki ne povzroča omamljenosti in izkazuje velik medicinski potencial. Mišim so poškodovali medvretenčne ploščice v predelu repa ter jim takoj zatem začeli dajali različne odmerke CBD. Rezultate so analizirali s pomočjo MRI-posnetkov ter histološkim pregledom tkiva pod mikroskopom.

V raziskavi, objavljeni v reviji PLoS One, so ugotovili, da je največji odmerek CBD (120 nmol) uspel škodo zmanjšati. MRI-posnetki so pokazali izboljšanje že dva dni po poškodbi ali začetku zdravljenja, učinki pa so trajali do vsaj 15 dni po poškodbi ali zdravljenju, do zadnjega dne poskusa. Kljub majhnosti vzorca so bili znanstveniki navdušeni, saj je kanabidiol izjemno varna snov, ki v kliničnih študijah izkazuje velik potencial. Čeprav bodo potrebne še nadaljnje študije, lahko na ta seznam vpišejo tudi potencial pri zdravljenju škode zaradi obrabe medvretenčnih ploščic.
Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki