Bolezni srca, sivi lasje in vitamin D

  • TK
  • sobota, 01. avgust 2020
Prva študija, ki je povezovala sive lase s srčnimi boleznimi, je bila objavljena v osemdesetih letih prejšnjega stoletja.
Prva študija, ki je povezovala sive lase s srčnimi boleznimi, je bila objavljena v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. (Foto: Shutterstock)

Sivi lasje pri moškem poleg zrelih let nakazujejo tudi na ogroženost zdravja srca. V novi študiji se je namreč pokazalo, da več, ko je imel moški sivih las, bolj ga je ogrožala ateroskleroza koronarnih arterij.

Tudi sicer velja, da so sivi lasje dokaz nezdravega »biološkega staranja«, ki človeka izpostavlja sistemskim vnetjem, težjim posledicam hormonskih sprememb in slabšo zmožnostjo popravljanja poškodb DNK. Prva študija, ki je povezovala sive lase s srčnimi boleznimi, je bila objavljena v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, od takrat pa se kopičijo dokazi, da je prezgodnje sivenje dejavnik tveganja za bolezni koronarnih arterij, neodvisno od starosti in spola.
 
Razvoja bolezni srca pa žal ne preprečijo visoki odmerki vitamina D, ki ga sicer priporočajo starejšim ljudem, saj ugodno učinkuje na srčno-žilni sistem, je pokazala neka druga študija na več kot 5.100 ljudeh, starih povprečno 66 let. Ljudje, ki jemljejo vitamin D, ker jim ga primanjkuje, zato ne bi smeli prenehati z jemanjem, zlasti zaradi splošnih pozitivnih učinkov na zdravje, denimo izboljšanje kostne gostote, piše revija JAMA.
Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki