Na Dunaju nad čakalne dobe z brezplačnim zdravstvenim telefonom

V avstrijski prestolnici so v začetku letošnjega aprila zagnali pilotski projekt "Ko boli! 1450" z brezplačno telefonsko številko, na kateri bodo lahko uporabniki 24 ur na dan vse dni v tednu dobili nasvet za svoje zdravstvene težave. Na ta način se bo lahko marsikdo izognil nepotrebnemu obisku pri zdravniku.

Neredko smo v dilemi, kaj storiti, ko nas sredi noči začne boleti zob, v nedeljo dobimo močne bolečine v trebuhu ali ko se pri otroku po piku žuželke pojavi oteklina. Ne vemo, ali bi morali obiskati zdravnika ali pa si lahko pomagamo sami. Zato je Sklad Socialni Dunaj po zgledu nekaterih evropskih držav na Dunaju in še v dveh drugih zveznih deželah v okviru avstrijske zdravstvene reforme začel s projektom brezplačne zdravstvene telefonske številke 1450. Diplomirani zdravstveni tehniki bodo na telefonski številki dosegljivi 24 ur na dan vse dni v tednu. Po začetnih vprašanjih glede kraja bivanja, starosti, spola in anamneze bodo ocenili nujnost primera. Nato bodo klicateljem svetovali, ali potrebujejo zdravniško pomoč. Poleg tega bodo pacientom pomagali tudi z informacijami o zdravnikih v bližini in njihovih uradnih urah. Na ta način bodo marsikomu prihranili nepotrebno čakanje pri zdravniku ali na urgenci.

"Dunajčankam in Dunajčanom je s tem servisom ves čas na voljo vodnik po zdravstvenem sistemu. Diplomirani zdravstveni delavci uporabnikom ponujajo hitro in enostavno pomoč ter jih varno in po najkrajši možni poti usmerjajo do ustrezne obravnave," je povedala dunajska mestna ministrica za zdravje Sandra Frauenberger. Če se bo pilotski projekt do konca leta 2018 izkazal za učinkovitega, bodo številko uvedli za celotno Avstrijo.

Lea Lukšič

Dr. Lea Lukšič prehranska terapevtka, nutricionistka, raziskovalka

Postavi vprašanje

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki